nice to know

Soms kun je wel wat extra hulp krijgen bij het regelen van je financiën, werk of bijvoorbeeld het opbouwen van een sociaal netwerk. Ook kan je in de war raken van de vele regels en wetten die er in Nederland zijn. Het kan fijn zijn als er iemand met je meedenkt die verstand heeft van regelingen en die ook voor jou opkomt bij een instantie. Ook heel handig is de app van Kwikstart met checklist!

MEE

MEE biedt cliëntenondersteuning voor iedereen die hulp nodig heeft om goed te participeren in de maatschappij. MEE begeleidt onder andere mensen met een licht verstandelijke beperking, een lichamelijke ziekte, niet-aangeboren hersenletsel (NAH), autisme, psychische problematiek en andere beperkingen. De cliëntenondersteuner kan met je meedenken op alle terreinen van je leven. Ook als je vastloopt bij een instantie kan MEE je helpen. Op de site van MEE vind je meer informatie en je kunt altijd vrijblijvend bellen naar 0900 999 8888 om een vraag te stellen. Als je begeleid wordt door MEE kun je ook deelnemen aan hun activiteiten, zo kun je bijvoorbeeld een sollicitatietraining volgen.

zorgbelang

Zorgbelang komt op voor iedereen die te maken heeft met zorg. Ze bieden net als MEE onafhankelijke cliëntenondersteuning en hebben een adviespunt waarnaar je kunt bellen met al je vragen over de zorg. 

sociaal wijkteam

In veel buurten is er een sociaal wijkteam. Hierin zitten verschillende mensen zoals maatschappelijk werkers, een wijkverpleegkundige of iemand van MEE. Zij weten veel over de Wmo en zijn goed op de hoogte van de sociale kaart en kunnen je helpen met allerlei vragen. Je kunt op de site van je gemeente kijken waar er bij jou in de buurt een wijkteam is.

regelhulp

Op de site Regelhulp van de overheid kun je veel informatie vinden over onder andere wonen, vrije tijd, sociaal contact, vervoer en inkomen. Het is een soort wegwijzer waarbij je heel precies kunt aangeven naar welke info je op zoek bent.

ergotherapie

Ergotherapeuten helpen mensen om hun dagelijkse activiteiten op te pakken als dat niet meer lukt door lichamelijke of psychische klachten. Het kan gaan om fysieke handelingen zoals eten en aankleden, maar het kan ook gaan om hulp bij het oppakken van vrije tijdsactiviteiten. Een ergotherapeut helpt jou om zo zelfstandig mogelijk te leven.

ZorgkaartNederland

ZorgkaartNederland is de grootste ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg waar mensen hun ervaringen met de zorg delen met elkaar. De website biedt je informatie om te kunnen kiezen voor een zorgverlener die het beste past. Zoek je een (nieuwe) fijne huisarts, fysiotherapeut, psycholoog, tandarts, specialist in het ziekenhuis of een andere zorgaanbieder? Dan is het zeker de moeite waard om Zorgkaart Nederland te checken.

Jongerencoach

Je (droom)baan vinden als je een beperking hebt, is een stuk lastiger. Maar het is niet onmogelijk. Extra hulp kan welkom zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een coach. Deze coach begeleidt een jaar lang bij je zoektocht naar een vervolgopleiding, stage of werk. De coaches zijn getraind in een speciale methodiek en jullie zoeken samen uit wat jij kan en wil. Meer info op de site van Stichting Hoezo Anders. 

Krijg je nu jeugdzorg en wil je dat houden?

Bespreek dat dan voor je 18e verjaardag of binnen 6 maanden na je 18e  via het jeugdteam/sociaal wijkteam van jouw gemeente.

Jeugdzorg na je 18e is vrijwillig (tenzij het voor jezelf of voor je omgeving gevaarlijk is als jij nergens hulp krijgt).

Ook voogdij vervalt op je 18e. Je mag nu zelf alles bepalen.